Waarom risicogericht werken meerwaarde biedt voor veiligheidsregio's 

De wereld om ons heen verandert in hoog tempo. Maatschappelijke ontwikkelingen zoals vergrijzing, extramuralisering, de energietransitie en digitalisering brengen nieuwe uitdagingen en risico’s met zich mee voor de fysieke veiligheid. Tegelijkertijd verandert de wet- en regelgeving, denk bijvoorbeeld aan de nieuwe Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Dit vereist niet alleen een herziening van werkwijzen, maar vraagt ook van veiligheidsregio’s om anders naar risico’s te kijken. 

Bij SQALE zien we deze dynamiek steeds terug bij de regio’s waar wij mee samenwerken. De risico’s veranderen, maar de beschikbare tijd en middelen veranderen niet per definitie mee. Dit vraagt om een aanpak waarin wendbaarheid en slimme inzet van capaciteit centraal staan. Risicogericht werken geeft veiligheidsregio’s handvatten om deze aanpak vorm te geven. Risicogericht werken biedt de veiligheidsregio’s namelijk de mogelijkheid om prioriteiten bewuster te stellen, zodat de inspanningen gericht zijn op die zaken die de meeste impact hebben. Zo blijft de regio weerbaar, zonder dat er meer capaciteit wordt gevraagd. 

Ondersteunen bij het maken van gerichte keuzes 

In de praktijk merken we dat veiligheidsregio’s vaak voor de uitdaging staan om hun beschikbare kennis en capaciteit effectief te verdelen. Dan spelen vragen als: “Gaan we controles uitvoeren bij een vast aantal objecten, omdat we dat zo hebben afgesproken? Of gaan we in gesprek met koepelorganisaties, om zo de fysieke veiligheid te vergroten?” En: “Hoe zorgen we ervoor dat fysieke veiligheid een gezamenlijk belang wordt bij nieuwe ontwikkelingen in de regio?” Een risicogerichte benadering kan helpen om daarin gerichte en de juiste keuzes te maken. Denk aan het afwegen van standaard controles ten opzichte van gerichte interventies, of aan het bewust beoordelen van waar advies in vergunningsverleningstrajecten de grootste bijdrage levert. 

Binnen een aantal veiligheidsregio’s bieden wij hierin als SQALE ondersteuning, door samen te verkennen hoe zij hun kennis en middelen optimaal kunnen inzetten. We helpen regio’s om hun eigen visie op risicogericht werken te concretiseren en de juiste keuzes te maken. Zodat de veiligheidregio’s flexibel in kunnen spelen op wat er écht toe doet en ze hun rol binnen risicobeheersing krachtiger neer kunnen zetten.  

 

Een dynamische inrichting voor een veiligere regio 

Het risicogericht werken vraagt om een frisse blik en een flexibele benadering van de rol van risicobeheersing binnen de veiligheidsregio. Een doordachte, proactieve en strategische aanpak draagt bij aan een regio die beter in staat is om in te spelen op veranderende verwachtingen van de samenleving, het bestuur en de eigen medewerkers. Zo bouwen we samen aan een weerbare en toekomstbestendige veiligheidsregio. 

 

In het volgende deel… 

Benieuwd naar de concrete aanpak? In het volgende deel van deze blogserie bespreken we de een aantal belangrijke elementen om risicogericht werken succesvol in te voeren binnen de veiligheidsregio.  

Geanne Vink

SQALE

Geanne Vink

Geanne enthousiasmeert en motiveert zodat iedereen bij het proces wordt betrokken.  Zij zoekt samen met u naar het waarom achter de vraag.

Meer informatie?