De valkuilen bij risicogericht werken: leerpunten uit de praktijk

In de vorige blogs bespraken we waarom risicogericht werken binnen veiligheidsregio’s van meerwaarde is en welke factoren bijdragen aan een succesvolle implementatie. Maar zoals bij elke verandering, liggen er ook valkuilen op de loer. Het invoeren van risicogericht werken vraagt niet alleen om een goed plan, maar ook om een scherpe blik op veelvoorkomende misverstanden en obstakels. In deze blog nemen we je mee langs enkele herkenbare valkuilen – en hoe je ze kunt vermijden. 

 

Grote overleggen, weinig concrete uitkomsten 

Het is verleidelijk om breed in gesprek te gaan over wat risicogericht werken inhoudt en wat we ermee willen bereiken. Het onderwerp is belangrijk, dus iedereen wil zijn visie delen. Klinkt goed, toch? Helaas leidt deze aanpak vaak tot een enorme stroom aan ideeën en inzichten, zonder dat er iets concreet wordt. Door eerst met een kleinere groep experts de contouren scherp te stellen, zorg je dat je met een sterke basis het gesprek in kunt. En ja, dat vraagt soms lef om keuzes te maken en grenzen te stellen. Liever enkele duidelijke richtlijnen dan een verzameling losse ideeën zonder richting. 

 

Experimenteren zonder onderliggende visie 

Misschien denk je: “Waarom beginnen we niet gewoon met een paar concrete stappen?” Het kan inderdaad goed zijn om het werken vanuit risico’s te verkennen, bijvoorbeeld door de keuze voor de objecten waar je toezicht houdt, anders te selecteren. Maar zonder duidelijke visie blijft het al snel bij losse experimenten, en het grote geheel blijft uit het zicht. Risicogericht werken vraagt om een goed doordachte visie en een plan om die visie concreet te maken. Daarmee voorkom je dat het bij losse initiatieven blijft en werk je aan een stevig fundament voor de toekomst. 

 

Vergeet je bestuurlijke afspraken niet 

Het lijkt misschien vanzelfsprekend om vooral op uitvoerend niveau te schakelen wanneer je risicogericht werken invoert. Maar de meeste regio’s hebben hun taken ook op bestuurlijk niveau afgestemd, en die afspraken moeten mogelijk worden bijgesteld. Ga dus niet alleen uitvoerend aan de slag; kijk ook of je bestuurlijke afspraken met gemeenten en het bestuur nog aansluiten bij de nieuwe risicogerichte aanpak. Zo zorg je dat er geen misverstanden ontstaan en dat het beleid overal gedragen wordt. 

 

Samen bouwen aan een risicogerichte toekomst 

Risicogericht werken vraagt niet alleen om een visie, maar ook om het lef om keuzes te maken en het vermogen om obstakels te overwinnen. Door met een heldere focus en de juiste betrokkenen aan de slag te gaan, kun je als veiligheidsregio een stevig fundament leggen voor een toekomstbestendige werkwijze. Het is een continu proces waarin we samen met regio’s toewerken naar concrete, duurzame resultaten die aansluiten bij de unieke behoeften van elke veiligheidsregio.