De aanpak voor risicogericht werken: Vijf sleutels tot succes

De aanpak voor risicogericht werken: Vijf sleutels tot succes 

 

De implementatie van risicogericht werken binnen veiligheidsregio’s vraagt om een heldere en strategische aanpak. In de vorige blog in deze serie beschreef ik waarom risicogericht werken meerwaarde biedt. Deze blog gaat in op vijf factoren die bijdragen aan succesvolle invoering en borging van risicogericht werken; lessen die we hebben geleerd in de praktijk. Door deze punten mee te nemen, ontstaat een stevig fundament voor duurzame en gedragen resultaten. 

 

Sleutel 1: Hanteer de volgorde van inhoud, proces, structuur 

Het is verleidelijk om direct uitvoerend aan de slag te gaan, maar een solide basis begint met duidelijke keuzes over de inhoud. Door eerst de inhoud scherp te stellen, ontstaat een gezamenlijke visie die richting geeft en die ook bestuurlijk commitment vergemakkelijkt. Vervolgens kun je aan de slag om de processen daarop aan te passen. Daarna volgt pas de structuur, dus de inrichting van de organisatie, een passend zaaksysteem, enzovoorts. 

 

Sleutel 2: Stel kaders: wie en wat nemen we écht mee? 

Risicogericht werken wordt over het algemeen door iedereen, binnen en buiten de veiligheidsregio, belangrijk gevonden. En dat is natuurlijk goed, maar tegelijk geldt ook hier het principe: “zoveel mensen, zoveel meningen”. Zeker voor een onderwerp als dit, waar je tal van definities aan kunt geven. Dit kan leiden tot uiteenlopende prioriteiten en eindeloze discussies. Daarom is één van onze eerste stappen om kaders aan het begin te stellen. Dit om het project af te bakenen: wie betrekken we (wanneer), en welke inhoud moet écht mee? Zo blijft het thema behapbaar. 

 

Sleutel 3: Inhoudelijke experts bij elkaar brengen: zorg voor diepgang en draagvlak 

Met sleutel 2 in het achterhoofd, geeft de derde sleutel een voorzet op de vraag: ‘wie betrekken we?’. Het samenbrengen van inhoudelijke experts uit het domein Risicobeheersing zorgt namelijk voor een goede basis. Het is essentieel om mensen met kennis van de regio te betrekken. Een goede inhoudelijke afspiegeling van het domein Risicobeheersing helpt voor inhoudelijke diepgang én een goed draagvlak, waardoor concrete stappen worden gezet die aansluiten bij de praktijk. 

 

Sleutel 4: Combinatie van interne en externe projectleiding 

Voor succesvolle uitvoering werkt een combinatie van interne en externe projectleiding goed. De interne projectleider heeft regionale kennis en kent de lokale context, terwijl de externe projectleider objectief kan ondersteunen. Deze wisselwerking zorgt dat risicogericht werken wordt geïmplementeerd op een manier die past bij de regio, zonder te verzanden in bestaande patronen. 

 

Sleutel 5: Prioriteit op alle niveaus: borging voor de lange termijn 

Risicogericht werken is een veelomvattend thema dat tijd en aandacht vraagt. Zonder bestuurlijke en ambtelijke prioriteit is de kans groot dat een mooie visie op papier blijft staan. Tijd en middelen zijn onmisbaar om de stap van visie naar realiteit te zetten en ervoor te zorgen dat risicogericht werken echt impact maakt. 

 

In het volgende deel… 

In het volgende deel van deze blogserie bespreken we de valkuilen en obstakels die veiligheidsregio’s kunnen tegenkomen bij het implementeren van risicogericht werken. Deze uitdagingen zijn vaak te overwinnen, mits goed voorbereid en met de juiste begeleiding.